La Nauve

Langs de waterlijn - Van Noord naar Zuid.. en terug

Share

Elk jaargetijde heeft een ander gezicht.

De frisse kleuren van de lente, zomerse weilanden met koeien die schuilen onder een groep bomen, herfstluchten en een besneeuwde helling maken het dat een vaarweg wel honderden gezichten heeft.

Omdat je varend minder snel gaat dan met een auto kan je er meer van genieten. Een vos die op een besneeuwde helling probeert een muisje te vangen is prachtig om te zien. Of een kudde reeën die traag grazend over een weiland gaat, met de auto zal je ze amper opmerken en ben je er voorbij voor je er erg in hebt. De rust op de kleine kanalen van Frankrijk is soms overweldigend, geen trein of auto te horen als je 's avonds vast ligt. Het enige waarvan je dan wakker schrikt is van een uil die de stuurhut uitzoekt als landingsplaats.

Als je op een zomerdag 's avonds buiten zit en de vleermuizen gaan vliegen is een belevenis. Het is prachtig om te zien hoe ze behendig allerlei opstakels ontwijken. Vleermuizen gebruiken in het donker voornamelijk hun echolocatiesysteem: ze 'zien' door te luisteren naar de echo's van geluiden die ze zelf produceren.

Grotere vaarwegen hebben ook hun charme, de Oosterschelde waar de zeehonden liggen te zonnen op de droog gevallen platen. Een zinderende lucht boven het IJsselmeer waar zeilboten traag voorbij glijden. Of de Camargue met de flamingo's, wilde paarden, en de bijeneters en waar je de zon bijna kan horen sissen als hij in de zee zakt! 

Een ruwe zee is niet fijn als je er moet varen maar je beseft je wel weer goed hoe sterk de natuur is. Een dikke wolk die zich samen pakt boven je hoofd en waarvan je weet dat het niet veel goeds belooft! Soms allemaal niet fijn maar wel mooi om te zien.

Als we een reis gedaan hebben is er meestal wel tijd voor een wandeling in de omgeving. Verhalen en foto's hierover kunt u vinden op onze weblog.