La Nauve

Langs de waterlijn - Van Noord naar Zuid.. en terug

Share

Een schip moet onderhouden worden, schilderwerk, motoren, ruim en werfbeurten.

Ooit zei iemand van de wal tegen ons: "Oh naar de werf? Fijne vakantie!" Bizar, ik heb een werfbeurt nog nooit zo ervaren...

De meest extreme werfbeurt was wel toen we ontdekte dat ons achteronder wel een hele slechte "bodem" had! Lees er meer over op onze weblog.

We hebben een stuurhut van hout, dat vraagt om onderhoud! Eens in de zoveel tijd gaat alles weer keurig in de lak. In de zomer, met mooi weer is dit eigenlijk best leuk werk.

Toen we het schip kochten was de buikdenning (vloer in het ruim) nog van azobe planken. Na veel jaren ploeteren het iedere keer weer schoon te krijgen kwam dan toch het besluit.. een ijzeren vloer! Achteraf hadden we dat 10 jaar eerder moeten doen! Het werk dat we gehad hebben om alles tussen de spanten (geraamte van het schip) schoon te krijgen was het zeker waard. Nu is het even uitboenen en klaar, voorheen zaten we soms dagen op onze knieën gerst korrels tussen de planken uit te krabben want er mag geen korreltje meer in zitten als je daarna bijvoorbeeld kunstmest moet laden.
Het waterschot dat we meteen hebben geplaatst is goud waard, NOOIT meer met ijspegels aan je neus leeg varen omdat de stuurhut eraf moet omdat je anders niet met het lege schip onder de lage bruggen door kan! Nu zetten we de buitenboordkraan open en het achterruim loopt vol waardoor het achterschip zakt.
Eind 1995 begin 1996 was niet onze leukste tijd in de vaart. Privé zaken en problemen aan boord door weersomstandigheden maakte het een tijd die je liefst snel vergeet maar die je altijd bij blijft. 

Begin 1996 -na een heel lange winter van 2 weken vrachtwagenstaking waardoor we niet konden laden, 3 weken hoog water en daarna 4 weken zeer strenge vorst- vond de motor van ons schip dat het genoeg was. Bij onderzoek bleek dat er een gat in het blok zat en er liep water van de koeling in de olie. De motor was ten dode opgeschreven en terwijl heel Maasbracht carnaval vierde bouwde wij een ruilmotor in. De machinefabriek had er geen tijd voor, die hebben wel na de carnaval het uitlijnen voor hun rekening genomen. Van deze tijd hebben we geen tot weinig foto's, we hadden toen nog geen digitale camera en het was niet het moment voor foto's.

Ja.. varen is super romantisch en ALTIJD vakantie!